ΥΦΑΛΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Φεβ 9, 2021 | 0 Σχόλια

Κάθε βράχος του Αιγαίου που σέβεται τον εαυτό του έχει προκαλέσει ένα δυο ναυάγια, στην προκειμένη περίπτωση ο ύφαλος Λευτέρης το κάνει… με επιτυχία χιλιάδες χρόνια.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ονομασία του υφάλου, σύμφωνα με τον Παπαδιαμάντη στο έργο του «Φτωχός Άγιος» ο Λευτέρης «ελευθέρωνε» τους ναυτικούς και τα πλεούμενα από τα βάσανα της θάλασσας.

Πρώτη καταγεγραμμένη «απελευθέρωση» του υφάλου με πλοίο ήταν το 480 π.Χ., όπου σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, στην δεύτερη εκστρατεία των Περσών, ο Ξέρξης μέτρησε τρείς απώλειες σε πλοία και αναγκάστηκε να χτίσει μια πέτρινη στήλη με κομμάτια βράχου που ζύγιζαν έως μισό τόνο.

Η στήλη αυτή θεωρείτε το δεύτερο αρχαιότερο καταγεγραμμένο σημάδι ναυσιπλοΐας, αρκετά πριν τον φάρο της Αλεξάνδρειας και σώζεται ως τις μέρες μας, καθώς έχει μεταφερθεί στο κτίριο της Ναυτικής διοίκησης στον Πειραιά.

Η πρόσβαση στον ύφαλο γίνεται από τη θάλασσα με δύο τρόπους. Από την χερσαία Μαγνησία η πλησιέστερη ακτή βρίσκεται στον Κατηγιώργη, που έχει και γλίστρα για σκάφη, ενώ από την Σκιάθο ο ύφαλος είναι αρκετά κοντά στην Banana beach και στις Κουκουναριές.

Παρά την ύπαρξη του Φάρου για πάνω από 100 χρόνια, ο Λευτέρης έχει «προκαλέσει» και δύο πρόσφατα ναυάγια. Το 1931 το φορτηγό πλοίο «Βόλος» προσέκρουσε στον ύφαλο έπειτα από θαλασσοταραχή. Το 1942, επί Γερμανικής κατοχής, ο διάσημος Αυστριακός θαλάσσιος βιολόγος και κινηματογραφιστής Hans Hass βιντεοσκόπησε το ναυάγιο που τότε ξενέριζε και πλάνα κυκλοφόρησαν με το ντοκιμαντέρ του «Unter Haien – Men Among Sharks»

Το φορτηγό πλοίο «Βέρα» είναι το δεύτερο ναυάγιο, σαφώς πιο προσβάσιμο. Βυθίστηκε τον Φεβρουάριο του 1999, καθώς εκτελούσε δρομολόγιο από την Φθιώτιδα στη Θεσσαλονίκη. Το πλοίο μετά από μερικές ημέρες στην επιφάνεια κόπηκε στα δύο και τώρα βρίσκετε σε βάθος από 16 έως 28 μέτρα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο ύφαλος φιλοξενεί και αρκετά μεγάλες εκτάσεις από Γοργονίες.

Παρότι το μέρος προσφέρεται για να καταδυθείς παντού, αποφασίσαμε να το χωρίσουμε σε 3 καταδύσεις: Ναυάγιο Βέρα, Ναυάγιο Βόλος, Γοργονίες. Εσείς φυσικά μπορείτε να το εξερευνήσετε όπως επιθυμείτε.

 

Η περιοχή ενδείκνυται για έμπειρους δύτες, καθώς τα σημεία ενδιαφέροντος βρίσκονται σε βάθη κάτω των 22-23 μέτρων και στην περιοχή ενδέχεται να συναντήσετε ρεύματα.

Ευχαριστούμε τον κ. Καρταπάνη μέσω της έρευνας του οποίου αναδείχθηκαν πολλές άγνωστες ιστορικές πτυχές του υφάλου!

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο